loading

MAASTRICHT – Jos Benders, óf je kent hem als presentator van L1, ofwel als dokter die gevallen wielrenners opraapt… Wie zich verdiept in zijn indrukwekkende CV komt veel meer tegen. Hij werkte voor de Europese Commissie in Brussel als medicus, en als vrijwilliger richtte hij in de sport een stichting op die grote sportwedstrijden van ambulancezorg voorziet. Vanwaar dan die opmerkelijke uitstap naar L1?

Jos Benders: “Als werkstudent wendde ik mij tot de ROZ, de toenmalige L1, en werd er aangenomen. Het hielp mijn studie financieel van enige franje te voorzien. Dat werk in de journalistiek werd mijn passie. Na mijn doctoraal medicijnen was ik bijna gesneuveld toen de omroep mij een vast contract aanbood, waarop ik inging. Na twee jaar kreeg ik enorme wroeging en besloot mijn medische stages af te werken. En ja, toen was ik ineens een dubbelaar: journalist en dokter.”

De twee jobs hebben Benders steeds in hun houdgreep gehouden. Dan weer voerde schrijven en presenteren de boventoon, dan weer de geneeskunde, maar meestal probeerde hij een balans te vinden om beide tegelijk te beoefenen. “Kijk”, zegt Benders: “Medisch en Media tellen nu eenmaal dezelfde vier beginletters. Op het gebied van communiceren, horen ze volstrekt gelijkwaardig te zijn: open, eerlijk, begrijpelijk, en ja in staat soms ook een slecht nieuws mededeling te doen.”

TV-station

En dan gebeurt iets bijzonders als in 1996 Limburg zijn eerste regionale TV-station krijgt, TV-8 geheten. Na een screentest wordt de Maastrichtenaar de eerste presentator. “Haha, wat ze mij nooit meer kunnen afnemen, is dat ik de eerste uitzending heb mogen presenteren.” Benders, die veel ervaring dankte aan zijn radiotijd, welke hij deels doorliep met Felix Meurders, wordt een geliefd presentator die het na drie jaar evenwel toch voor gezien houdt. Om zich dan full time toe te leggen op de sportgeneeskunde, op het gebied van de acute hulpverlening. Hierin is hij nog steeds werkzaam.

In de privésfeer kondigt zich in 2008 een terugval aan in de conditie van zijn dan 96-jarige moeder. Jos Benders komt voor de keus te staan, ofwel haar laten opnemen in een verzorgings- of verpleegtehuis, of haar te laten in haar vertrouwde omgeving. Hij kiest voor het laatste maar kan dan niet vermoeden dat zijn moeder de gezegende leeftijd behaalt van 101 jaar. Een heuse mantelzorgstructuur wordt opgezet en medische instrumenten sieren het dressoir.

De auteur rapporteert open over schrijnende obstakels in de bureaucratie, gehannes met de zorgverzekering en de onafwendbare complicaties die op hoge leeftijd nu eenmaal kunnen optreden. Wie zijn boek leest, kan niet anders dan geïnspireerd raken. Of zoals een journalist van een landelijke krant hem, na proeflezing schrijft: “Het is een heel mooi eerbetoon aan je moeder en het verhaal raakt me – zo vol liefde en zorg voor je moeder“ De betreffende journalist overreedt hem er een boek van te maken.

Jos Benders tenslotte: “Mijn boek wil anderen die hetzelfde pad kiezen bemoediging geven. Zorg voor onze naasten moet weer hot worden! Ik heb het met liefde gedaan, en ik heb er nog meer liefde voor terug gekregen.”

Op 10 november wordt het boek Liefde met voorbedachten rade…gepresenteerd tijdens een openbare bijeenkomst in Boekhandel Dominicanen. Dankzij fund-raising kan de verkoopprijs beperkt blijven tot 14,95€.

LIEFDE MET VOORBEDACHTEN RADE; auteur: Jos Benders, Uitgever: Coolegem Media, Rotterdam, ISBN 978-94-91354-61-8.